Iordan Tiberiu

 

Proiect de doctorat:

Societate şi politici demografice reflectate în cinematograful communist (RSR-RDG, perspectivă comparativă 1949-1989)

Conducător de doctorat: Prof. Dr. IOAN BOLOVAN

 

A urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din Bucureşti (azi UNATC) – specializarea Imagine de Film și Tv (1990-1994), precum şi cursurile  Facultăţii de Arte – specializarea Regie de Film şi Tv, din cadrul Universităţii Hyperion Bucureşti (2004-2008). Experienţă profesională în acest domeniu ca scenarist, regizor, director de imagine, editor de imagine şi sunet (6 filme scurt metraj şi un lung metraj, 5 filme documentare, din care unele au participat la festivaluri internaţionale ca Moscova, Berlin, Cannes etc;  zeci de prezentări foto video pentru campanii sociale, ong-uri sau firme). În Cluj, în 2012, coproducător al emisiunii TransEuropa (fondurile europene şi populaţia), difuzată la postul regional TransilvaniaLive. 

În mai 2014, a avut o colaborare cu Direcţia de Patrimoniu a UBB pentru realizarea filmului documentar În slujba împăratului, pentru  expoziţia „Primul Război Mondial şi consecințele sale asupra Transilvaniei”, organizată de Muzeul de Istorie a UBB cu ocazia aniversării a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

Din iulie 2014 a fost colaborator al Departamentului de Comunicare UBB, departament Video (realizator al filmului de promovare al universităţii şi filme ale facultăţilor UBB, filme de prezentare ale diferitelor acţiuni din universitate).

Din octombrie 2015 este asistent de cercetare în proiectul Propaganda de război şi Bisericile româneşti din Transilvania (1914-1918), finanţat de Autoritatea Naţională Română pentru Cercetare Științifică și Inovare, CNCS-UEFISCDI, director de proiect Conf. Univ. Dr. Ana Victoria Sima, cod PNII-RU-TE-2014-4-0363.

 Domenii de interes: film, propagandă prin film şi fotografie, istoria propagandei, demografie istorică, antropologie culturală şi socială.

Prezentări:

22-23 mai 2015, Dumbrăveni, Liniştea dinaintea furtunii. Armenii văzuţi prin obiectivul fotografic la începutul secolului al XX-lea, la conferinţa „Împlinirea 100 de ani de la tragedia armeană”. 

12-14 octombrie 2015, Cluj Napoca, The Assasination in Sarayevo Reflected in Gazeta de Transilvania,  la Conferinţa Internaţională – World War I, The Other faces of the War, (co-autor drd. Răducu Rușeț).

10-13 decembrie 2015, Durău, Primul Război Mondial reflectat în cinematografia românească, la Conferinţa Internaţională Interdisciplinary Research Within International Context.

25-28 august  2016, Cluj-Napoca, În tranşee cu aparatul de filmatla Congresul Național al Istoricilor Români în cadrul secţiunii Propagandă, mobilizare și implicarea populației în Primul Război Mondial.